RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTEK, RENDEZVÉNYEK


MIKE STERN BAND

MIKE STERN - DAVE WECKL - TOM KENNEDY - BOB FRANCESCHINI
2009. JÚLIUS 9. MILLENÁRIS TEÁTRUM

Mike Stern nem elõször jár Magyarországon, de természetesen nem csak ezért nincs szüksége arra, hogy bemutassuk. Az elmúlt három évtized alatt három Grammy-Díj jelöléssel és számos albumával egyszer és mindenkorra beírta magát a jazz és a fúziós jazz legjobb gitárosainak és zeneszerzõinek névsorába.

Stern Bostonban született, Washingtonban nõtt fel, majd visszament a szülõvárosába, hogy a híres Berklee College of Music-ban folytassa tanulmányait. Huszonkét évesen már a legendás Blood, Sweat & Tears gitárosa volt, majd nem másnál, mint egy újabb sztárral, Billy Cobham-nél folytatta a pályafutását. Ezek után New Yorkba költözött, hogy részese lehessen Miles Davis híres visszatérésének 1981-ben. Ebben a zenekarban Marcus Millerrel, Al Fosterrel, Mino Cineluval és Bill Evans-szal muzsikált, és három lemezt is jegyzett velük, a Man with the Horn-t, a Star People-t és a We Want Miles címû élõalbumot. Ezalatt az idõszak alatt ráadásul néha "átruccant" Jaco Pastorius Word of Mouth Bandjébe is, hogy velük is turnézgasson a változatosság kedvéért.

1985-ben jelentette meg elsõ szólólemezét Neesh címmel, amelyet egy évvel késõbb az Upside Downside követett, olyan kollegák közremûködésével, mint David Sanborn, Jaco Pastorius, Bob Berg, Mark Egan, Jeff Andrews, Mitch Forman, valamint Dave Weckl és Steve Jordan. Az ezt követõ két esztendõben Michael Brecker quintettjében játszott.

1986-ban David Sanbornnal indult turnézni, késõbb pedig a Steps Ahead-hez csatlakozott, ahol akkor Mike Mainieri, Michael Brecker, Darryl Jones és Steve Smith "csapattársa" lett.

Sternre ez minden bizonnyal nagy hatással volt, hiszen zeneszerzõként is szinte szárnyakat kapott. Megjelentette Time In Place címû albumát, amelyet a Jigsaw és az Odds Or Evens követett, mindkettõ tagadhatatlanul megmutatva muzikalitását és legendás gitártechnikáját. Ekkor alakított egy turnéformációt, a dobos Dennis Chambers-szel és a basszusgitáros Lincoln Goines-szal. Három év sikeres koncertsorozat után Mike Michael és Randy Brecker társa lett a Brecker Brothers Band újraélesztésében, és a Return of the Brecker Brothers címû albumon is hallhatjuk õt.

Bár addig is elégedett lehet magával, a kilencvenes évek egy igazán sikeres korszaka volt Stern karrierjének. Az 1993-ban megjelent Standards (And Other Songs) hozzásegítette, hogy az Év Legjobb Jazzgitárosának válasszák a Guitar Player magazine olvasói és kritikusai. Az ezt követõ Is What It Is, majd 1996-ban a Between The Lines a Grammy jelölést is elhozta számára. Ezen felbuzdulva újra stúdióba vonult, hogy felvegye a Give And Take címû albumot olyan sztárokkal, mint John Patitucci, Jack DeJohnette, Don Alias, sõt meghívta Michael Breckert és David Sanbornt is. Az eredmény az Orville W. Gibson Díj lett az Év legjobb jazzgitárosa kategóriában. Stern Play címû albuma egy "hathúros" találkozó volt Bill Frisellel és John Scofielddal, amelyet 2001-ben a Voices követett, az elsõ nem instrumentális lemete, amellyel azonnal besöpört egy újabb Grammy jelölést.

Három év pihenõ után semmit nem bízott a véletlenre, ezért a These Times címû kissé eklektikus albumon olyan világklasszis session zenészekkel játszott együtt, mint a basszusgitáros Richard Bona, a szaxofonos Kenny Garret és a bendzsós Bela Fleck.

Három évvel ezelõtt a Heads Up nevû új kiadónál a Who Let the Cats Out? albumával, természetesen ismét világsztárok közremûködésével. Újra hallhatjuk vele Richard Bonát, aki két szerzeményben énekel is, valamint Anthony Jacksont, Meshell Ndegeocellot, Chris Minh Doky-t, Victor Wootent, Roy Hargrove-ot, Bob Franceschinit, Bob Malach-ot, Dave Wecklt, Kim Thompsont, a harmonikás Gregoire Maretet, és Jim Beard-et.

Vissza - Înapoi


Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!