RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


CD


Aebsence: Unusual
(brAinmAsh records-Paranoid Records [Erdély-Ro])

Ma sem értem teljesen, hogy miért csak a negyedik nekifutamodásra tudtam végighallgatni ezt az anyagot. De amikor megtört a jég, megállás nélkül négyszer elejétől végig lement a teljes anyag.

Szokatlan és egyedi alakra van formálva minden egyes dal ezen a lemezen. Népi hangszerek is megszólalnak imitt-amott, de nem valami tingli-tangli módon, hanem progresszíven keveredik a helyenként népdalos ének, a gitár akkordokkal, a bőgő és a népi hangszerek játéka (furulya, cselló, hegedű, stb). Éppen ez a népies beütés tetszik nekem, de nem ez a szíve a daloknak, de mindenképp a lemez szépsége itt gyökerezik, és éppen ez miatt még szebb az anyag. Nem TransylMania-ra, vagy Echo of Dalriada-ra, vagy Fintroll-ra (hahaha), vagy Lagzi Lajos-ra kell számítani. Ez Aebsence, egy szokatlan progresszív muzsika (nem ultraprogresszív). Nagyon bejön az ének, ősapáink is így játszották volna a dalaikat, ha lett volna elektromos gitárjuk és elektromos áramuk.

Kihallatszik minden gitárhang, minden bőgő téma. Szép anyag. Nem lehet csak egyszer meghallgatni és félretenni a polcra, úgy is lehet tekinteni ezt az anyagot, mint egyetlen dalt. Szeretem hallgatni ezt a lemezt. Viszont a borító már annyira nem tetszik (egy csipke terítő).

Angol és magyar nyelvű szöveg egyaránt előfordul szinte minden zeneszámban. Kedvenceket nehéz lenne választanom a korongról, mert mindegyiknek egyforma a hatása. Az Azure egyik legszebb "érzelgős" dal amit életemben hallottam, talán azért, mert tökéletesen kihasználják az ősi népdal misztikus hangzását. "Testem a testeddel egy sírban nyugodjon, vérem a véreddel egy patakot folyon..."

2002-es anyag, de úgy érzem, hogy időtálló munkát végzet az Aebsence legénysége. Örvendek, hogy ezt a zenekart is felírhattam a kedvencek-listára.

Aebsence - Unusual:
Nothing usual to note
Countdawn
Domestic orders only
Deep
Brainmash
Ultrasound
Old black song
Azure
7/4
Negative
Sick days

Tisztelettel: Sebesi Attila

Vissza


Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!