RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


CD


AHRIMAN: Ködkín ösvény/Mistpain path
(Terranis Production)

Sajnálom, hogy a 2006-os pécsi Rockmaratonos Ahriman koncertet lekéstem. Szerettem volna látni, hogy élőben hogyan is szólalnak meg.

A nyitódal, a Ködkín ösvény, valami olyan reményeket ébresztett bennem, hogy "Ez az, megvan a magyar folk/black metal együttesünk". A dalban felvonultatott dorong hangja, a fuvola, a sámán-dob, a csengettyűk és a mondóka által teremtett tér közt fennmaradt ürességet bagoly huhogás és varjú kárrogás tölti ki, ami tényleg jól hangzik. A felvezetés után belekezdenek a black-es zúzásba. Ez a track a Finntroll Midnattens widunder albumát juttatta eszembe, mert még nem egy kiforrott anyag, de azért a lényeg ott van benne. Persze nem annyira dallamos és nem kap akkora szerepet a billentyű sem és az Ahriman sokkal "feketébb".

A maradék hat tétel atmoszférája sem teljesen egyértelmű, nem teljesen tiszta, de a black gitárzúzda, a black-billentyű témák és a black-vokál kivétel nélkül jelen van minden részben.

Néha igen pörgős, death-es ritmus üti fel fejét az albumon (pl: Crowncloud), de a dalok gerince a black metal marad. Néha eszembe jutott a Christian Epidemic, de legtöbbször a már említett finn brigád zenéje, főleg a Witchvale című tételben, ez a finn dallam/ritmus nem gyakori jelenség, de kifülelhető. A hasonlólágot a két horda közt talán a billentyűs zenei háttér és a darab ritmusa jelenti.

A Night című dal egy megátkozó mondókával kezdődik, amivel semmi baj, de a háttérből kiszűrődő hörgés görcsbe rántotta arcomat és röhögtem egyett. Úgy hangzott az egész, mintha valaki szörnyű fájdalmak közt rókázta volna ki az epéjét. Az ezt követő darab (The Old Wiseman) már nem tudott újat mutatni az előző tételekhez képest. Viszont a Wisdom In Me, Power In Thee záródalt sokkal változatosabbá teszik az epikus részek, de lehetne jobb is.

Remélem, a következő Ahriman album már egy jóval kiforrottabb és letisztultabb anyag lesz, de sajnos nem ez az első Ahriman album és nem is a második.

Sebesi Attila

Vissza


Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!