RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


CD


Akela: Fattyúdal (2007)
(Hammer Records - Paranoid Rec. [Erdély-Ro])

Az Akela Fattyúdala

Minden jel szerint a Fattyúdal az Akela utolsó üvöltéseit rögzítette. És nemcsak... Hiszen hét új nóta mellett a falkarokonság is hallatja rajta hangját. Második felében az összes jelenlegi és egykori Akela taghoz köthető zenekartól rákerült egy-egy saját szám, valamint három Daczi Zsolttal közös Katona Főnök szerzemény, a tavaly nyáron elhunyt gitáros emlékére.

Nehéz agyondícsérni ezt a lemezt, főleg annak, aki a zúzós-ütős riffek mellé fogós énektémákat is elvárna. De hát ki hallott még pacsirtahangú ordasokat? Tény, hogy a falkavezér Főnők nem tartozik az áriázó frontemberek közé, ám a szarkasztikus-irónikus szövegötletek terén verhetetlen. Érdemes figyelmesebben is meghallgatni a Töltény dalát vagy a Rablódalt, amely több szempontból is a lemez csúcspontja. Míg a Lusta elemek dala közismert szleng-szólásoktól hemzseg, a pörgős Energia vámpír-dal jellegzetes Katona kínrímekben gazdag. Legnagyobb meglepetésünkre a címadó tételben a Főnők még énekel is egyet.

A CD második felében az Akela rokonság hét tagját hallhatjuk egy-egy nótával: Horda, Exit, Arrival, Raza Loca, Angyalkert, After Rain, Beneth. Tribal, thrash, nu metal, hard-core, motoros rock, dallamos prog-rock, black/death metal.... Változatos felhozatal a javából! A lemez utolsó három felvételét talán másképp értékelnénk, ha gitárosa ma is pengetné a húrokat. Ám annak tudatában, hogy a szomorkás Szertartás, a lírai Lygia II és a Feneketlen dal Daczi Zsolt utolsó felvételei, nehéz őket szívszorítás nélkül hallgatni...

Az Akela sosem volt a szívem csücske, kicsit mégis bánom, hogy elmaradt a Főnők által megálmodott Fa Szállítás és a szimfónikusokkal előadott Farkasmesék. Dehát "Never say never", ahogy azt többen is énekelik. Arra mérget vehetünk, hogy a magyar fémzene egyik legeredetibb figurájáról, Katona Zászlóról még hallani fogunk!

Zilahi Csaba

Vissza


Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!