RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


CD


ANGERTEA: Twenty-eight ways to bleed
(Edge Records - Paranoid Rec. [Erdély/Ro])

Három éve annak, hogy az Angertea hanganyaggal jelentkezett. A Rushing Towards The Hateline óta kifejezésben alapköveket rengető változások nem történtek. Úgy gondolom, hogy az idei lemez az a lemez, aminek jönnie kellett. A hangzás tisztább, nem annyira morgó, mint elődjén, kevesebb a gerjesztés, és a sötétebb hangulatból jóval szellősebb kísért, inkább dühös hangvételű az album, mint depresszív.

Tíz tételről van szó, meghallgatásukhoz valamivel több, mint negyvenegy perc szükségeltetik. Kívülről befele haladva is szembeötlő, hogy a borítás is felzárkózik elődje mögé. Egyszerűbb, de jóval több mindent tudna belemagyarázni egy katolikus pap. Első hallgatáskor, csak a dalok magvai szóródnak szét a fekete földön, majd a következő körökben a bőgő nyughatatlan temperamentumán erőre kapnak és nagyra nőnek a hallgató fülében. Mihály Gergely hangja aligha változott valamit színében, de jóval erősebbnek tűnik, mint három éve. Egyes pontokon még mindig nem tudok megbarátkozni vele. A tételek emészthetőbbek, és erősebbek. Már nem a kísérletezések szülték a dalokat, hanem konkrét elképzelések. Több a játékosság (amolyan Tool-os játékosság), a harmónia. A gitártémák betegesek, a dobok is a kellő ritmust adják, a bőgő pedig összefogja az egész szép szerkezetet. Nem látom értelmét külön kiértékelni a dalok mindegyikét, mert annak ellenére, hogy ugyannak a teremtőnek a nagy kondérjából kerültek elő, ugyanaz a recept szerint, a formaiságok és szabványok kimaradtak, és így lettek egyediek és mégis egymás meghosszabbításai a dalok.

A Miattad című darab érdekessége a vendégzenészek és a szűkszavú magyarnyelvűségében áll. Schleier Csabi (Wackor) perkával, Kovács Attila (ex WMD, Sear Bliss) gitárral és Vincze Ádám (Flop) ugyancsak gitárral segít Gergelynek kimondani, hogy beteggé ki miatt is vált. Ez egy szerelmi szemrehányás, melynek fájdalma végigmarcangolja a teljes albumot. Ennek eredményeképpen az énekek mellett hörgős/nyüszítős/üvöltős részek is előbukkannak. A Rushing-ra jellemző tételfelvezetési stílus (időhúzás, gerjesztés, pl. Twenty-Eight, Redcoatcurse) megmaradt, néha akusztikus részekkel is kibővül. A korong legterebélyesebbre nőtt fája a Twenty-Eight lett a gyilkosan húzós riffjeivel és az empirikus dallamaival. Személyisége van ennek a tíz felvonásos alkotásnak. Lehet vele büszkélkedni és még kérkedni is. Főhajtás.

9
sebesi

Vissza


Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!