RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


CD


PENSÉES NOCTURNES: Grotesque
(Les Acteurs De L'ombre Productions)

Alig egy éve annak, hogy Vaerohn megalkotta a Vaccum névre keresztelt debütáló Pensées Nocturnes albumot. Már akkor elárulta művészünk, hogy "máris készül a folytatás". A Vaccum hangvétele egy komplex, változatos és egyben ötletes folytatásra engedett következtetni, mely ugyancsak black alapon fog mozogni.

Nos, az eredmény felülmúlta elképzeléseimet. A Grotesque rövid ismertetőjében a stílust illetően messze lövő egyszerűséggel avantgárd black metalként lőn leírva a hanganyag jelleme. Ez így is van! Viszont ott van az a rengeteg elem, ami túlságosan egyedivé teszi az idei lemezt. Míg a Vacuum hangulata inkább depresszív volt, mely mindig egy zavarodott sírásra építette ki hangulatvilágát, addig a Grotesque légköre agresszívabb és felnőttesebb lett. Az elkeseredett síró hangok elvétve még mindig felbukkannak (pl. Paria), de ezek sem gyerekdedek, hanem inkább valami harcias felzokogások, égbekiáltások.

Az album szépsége a hangszerelés pompájában, a ritmusok pazarságában és a hangulati elemek, valamint zenei stílusok végeláthatatlan ötvöződésében gyökerezik. Mindjárt az elején szimfonikus bejátszások, blues akkordok, black metal zúzások, orgonajátékok, zongoraművek, klasszikus zenéből kinövő dallamok vegyülnek, bohémkodnak, párosodnak. A disszonáns hangzások is gyakoriak, ugyanúgy, mint a keringőre rájátszott schönbergi elméletek. Filmzenés, impozáns és nagyszerű mind a nyolc tétel, ami összesen ötvennégy percnyi játékidőt jelent. Eddig még nem tapasztaltam ennyire nyomon követhető koncepciót, folytonosságot tételek és albumok közt (van mondjuk a Pain of Salvation is, de az ő esetükben sem ilyen erős ez a vonal).

Ha egyetlen mondat állna rendelkezésemre a lemez ismertetésére, akkor annyit mondanék csak róla, hogy "a black metal tökéletes posztmodern költeménye". Mert valóban az, amit a Groteque magában rejteget, az már kimondott groteszk költészet. Találhatunk magunknak belassított, merengő témákat, brutális csörömpöléseket, lágyabb dallamokat, egyszerű post rock elemeket, bluest, jazzt és még egy jó feleséget is, ha szerencsésnek születtünk. Vegyétek és engedjétek magatokba!

10/10
sebesi

Vissza


Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!