RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


CD


Pokolgép: Oblatio
(Hammer Records - Paranoid Rec. [Erdély-Ro])

Ha valamelyik zenekar egy válogatásalbum, két koncertlemez és egy lírai felvételeket taralmazó CD után unplugged verzióban is újramelegíti örökzöldjeit, az ember okkal gondol arra, hogy már a sokadik bőrt nyúzzák le a "rókáról". Úgyhogy némi fenntartásokkal tettem be CD lejátszómba az Oblatiot.

Amint a CD borítóról már első látásra kiderül, három nótát a Kalapács korszakból választottak ki, hármat az Adj új erőt albumról, kettőt a legutóbbi stúdiólemezükről, egyet-egyet pedig a Csak azért is és a Te sem vagy más korongjukról. Talán nem véletlenül kerülték a Vedd el ami jár és A Gép lemezek nótáit. Ami már ránézésre is reménytkeltő, hogy a 11 felvételből csupán 4 lassú tétel, a többit eredetileg igencsak dögös metalnótának szánták. A kérdés csupán az, hogy a méregfogukat nem vette-e ki az akusztikus hangszerelés, effektek és torzítók híjján nem váltak-e erőtlenné, mint megannyi metalbanda hasonló próbálkozása nyomán.

Az Oblatio nyitótétele kivételesen egy vadiúj szerzemény. A Minden nap visszafogott félperces intrója után olyan erővel dörrenek meg a "hideg" gitárok, a basszus olyan lüktetést ad a nótának, hogy a hideg futkorászni kezd a hátunkon. Hú, ha ezt a következő sorlemezre "elektromosítva" is felpakolják majd, mekkorát fog robbanni! Az Adj új erőt akusztikus felfogása aztán minden előítéletet szertefoszlat a lemezzel kapcsolatban. Bizony, nagy kár lett volna, ha Gáborék ezt a bőrt nem nyúzzák le a Pokolgépről! Fantasztikus, amit a Kukovecz - Nagy Dávid gitáros duó leművel: eszement akusztikus gitárszólók, gitárpárbajok, üveghangok a Háború gyermekében. Öröm hallani a Mégegyszer-t összeborulós-együtténeklős metalhimnuszként, kiváló ötlet a Vallomást gregorián keretbe foglalni és jó megoldás Joe részéről a Hol van a szó-t szinte végig suttogva énekelni. Az Így szép az élet nagyon harapósan szól, amit persze a szöveg is megkíván: "nem lennék gazember, ki egy országot megrabol"...Az édesapja emlékére írt "A túlsó part"-ot Gábor énekeli. Megható. Az Aki másképp él és Feró szövegével A jel tuttira nyerő dobás egy ilyen lemezen, míg a zárótételként eljátszott Ide tartozom üzenetét biztos, másként fogja fel egy csíki rocker, mint egy budapesti. De tény, hogy mindkét helyen aktuális.
Őszintén szólva ilyen dögös, kőkemény akusztikus metal albummal soha, vagy legalábbis nagyon rég nem találkoztam. Egyszerűen öröm hallgatni. Mit nem adnék egy unplugged Pokolgép koncertért!

Zilahi Csaba

u.i. Szememben (fülemben) a Pokolgép pályafutása szép kis hullámvölgyeket írt le: Pink Floyd rajongóként első lemezei nem váltak a szívem csücskévé. Ám a 90-es évek elején szem- és fültanúja lehettem egy olyan Pokolgép-próbának, ami örökre szívembe zárta a bandát. Jó ideig az Adj új erőt volt az a lemez, amit egy lakatlan szigetre magammal vinnék. Annál nagyobb volt a csalódásom Kukovecék következő lemezeiben. És valahogy a koncertjeikkel sem volt szerencsém: '92-ben tanúja lehettem, amikor egy részeg rendőr szétverte a Pokolgép Erdélyi turnéját szervezők kocsiját. Az összetört autó körül üvegszilánkok és plakátok százai... Bő tíz évvel később nem a legjobb formában értek Marosvásárhelyre, ráadásul a hangosítás is siralmas volt. Egy év múlva a Félszigetre olyan késéssel érkeztek, hogy sok rajongójuk számára - a másik színpad produkciói miatt is - egyszerűen kiestek a képből. Hátha majd, legközelebb...

Vissza


Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!