RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


CD


Pokolgép: Pokoli mesék (2007)
(Hammer Records-Paranoid Rec. [Erdély-Ro])

A magyar fémzene alapítói három év után jelentkeztek új dalgyűjteménnyel. Igaz, A túlélő-t 2006-ban egy kiváló akusztikus válogatásalbum követte, melynek egyetlen új tétele, a Minden nap erős folytatást igért. Tény, hogy a Pokolgép második, Rudán Joe-s korszaka olyan lemezzel indult '91-ben, amely mindmáig az egyik legjobb magyar metalalbum. Az Adj új erőt ellenben olyan magasra tette a lécet, hogy azóta még az alkotóinak sem sikerült átugrani felette.

A 90-es évek második felének általános rock/metal hullámvölgye után Kukovecz Gáborék a 2000-es Csakazértis albummal tértek vissza az élvonalba és ez a Pokoli mesék jól beilleszkedik az azóta kiadott albumok sorába. Vagyis jópár nagyon fogós húzódal mellett hallhatunk rajta csodás balladát akusztikus gitárkísérettel (Elesettekért) és néhány sablonosabb, kevésbé ötletes témát is. Az erősebbek között van a lemeznyitó tétel, mely szokatlan módon gitárszólóval kezdődik, majd jól felpörög, hogy a refrént már csordavokál erősítse. A megannyi három akkordos megzenésített vers után jó hallani egy ilyent is, hiszen Az én menyasszonyom sorait Ady Endre jegyezte. A sűrű bólógatásra ingerlő Poklon is túl intróját basszusgitár játsza, míg az albumzáró Új bibiliát dobszóló vezeti fel és duett-éneklés teszi különlegessé. A leghúzósabb nóta mégiscsak a már említett Minden nap, melynek első akkordjai itt is akusztikusak, hogy aztán elszabaduljon a pokol(gép). Figyelmesebb hallgatásnál kitűnik, hogy Gábor, a bandavezér őszintén hisz a dalszövegek erejében, érdemes hát odafigyelni Az adott szó, az Ordítom a nevem vagy a Sajtot oszt üzenetére: "...a sajt már régesrég elfogyott, meddig tart még ez az állapot? ... Űzzük el a sunyi állatot!"

Kukovecz mester telibetalált gitárhangzásától a hideg futkorászhat az ember hátán, míg a banda másik oszlopos tagja, Rudán Joe hangszálai továbbra is nehezen lelhetnek vetélytársra. Mindent összevetve erős lemezt készített a Pokolgép és a hírek szerint már alakul a következő album is, amely - egy metalcsapattól rendhagyó módón - kizárólag megzenésített verseket fog tartalmazni.

Z.Cs.

Vissza


Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!