RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


INTERJÚK


"A lényeg szerintem, hogy az ember hű maradjon önmagához..."

- interjú a Sear Bliss frontemberével, Nagy Andrással

A Sear Bliss már a kezdetektől különleges színfoltja volt a black metal színtérnek. A kitartó munkájuknak és a minőségi albumoknak méltó elismerése a nemzetközi szinten is elért sikerük. Kérdéseinkre Nagy András basszusgitáros-énekes-billentyűs válaszolt.

RPM: Hogyan emlékszel vissza arra az időre, mikor csak egy demóval, a The Pagan Winter-rel, álltatok a black metal színtéren és egyre többen beszéltek a Sear Bliss-ről? Hány éves is voltál ekkor pontosan?

Nagy András (Sear Bliss): "Még nem voltam 17 amikor a The Pagan Winter demót felvettük. Nagyon különleges élmény volt számomra. Életemben akkor voltam először stúdióban és egész nagyon varázslatos volt. Nagyon élveztem azt az időszakot. Tele voltunk energiával és bizonyítási vággyal és valahogy éreztük, hogy amit csinálunk az jó lesz. Nagyon jó volt akkor a csapaton belül is a hangulat és úgy érzem tényleg volt valami különös akkor körülöttünk a levegőben. Emlékszem az első koncertre is, az is nagy élmény volt. Érdekes, hogy eredetileg azt terveztük, hogy a Sear Bliss nem fog koncertet adni és fotókat sem készítünk, aztán ez valahogy megváltozott. Mi sem gondoltuk, hogy ekkora érdeklődés lesz ránk. Jöttek az ajánlatok, mi pedig igent mondtunk végül. Az első koncert amúgy 1995. aug. 5-én volt Budapesten az akkor még létező legendás Fekete Lyukban. Mivel fotók akkoriban még tényleg nem készültek, nem is ismertek fel minket, csak miután lejöttünk a színpadról. Érdekes volt az a koncert. Sokan voltak és eléggé izgultam, meg egy csomó technikai gondunk volt. Ettől függetlenül nagyon élveztem."

RPM: És nem érzed magad kiváltságosnak, hogy suhancokként úgymond "fekete" sztárok voltatok?

Nagy András (Sear Bliss): "Nem voltunk mi sztárok soha, inkább egyfajta elismerést (meg gyakran irigykedést) vívtunk ki magunknak. Az mondjuk tény, hogy nagyon fiatalon sikerült elérnünk olyan dolgokat amikről mindig is álmodtam. Például 1995-ben lemezszerződést kötöttünk egy ismert holland kiadóval, aztán az első albumunk 1996-ban a hónap lemeze lett a szintén holland Aardschok magazinban, ahol addig black metal lemez sosem kapta meg ezt az elismerést. Majd 1997-ben részt vehettünk egy Európa turnén a Marduk társaságában. Még ebben az évben Hollandiába utaztunk felvenni a második nagylemezünket. Ezek mind nagyon fontos események voltak az életemben és akkoriban tényleg nagyon felgyorsultak a dolgok körülöttünk. Én nagyon élveztem az egészet."

RPM: Miben változott a Sear Bliss az idők során?

Nagy András (Sear Bliss): "Természetesen ahogy az ember idősödik, sokat változik. Szerintem sokat fejlődtünk zeneileg is az évek során, de nagyon fontos, hogy most is ugyanaz a cél, és ugyanazt tesszük mint korábban, csak esetleg magasabb szinten műveljük."

RPM: Szerinted mi az a dolog, ami egy underground zenekart megkülönböztet egy világhírű bandától?

Nagy András (Sear Bliss): "Számomra nem az a fontos, hogy valaki underground vagy világhírű. A lényeg szerintem, hogy az ember hű maradjon önmagához és az elveihez, és ha ezeket nem változtatja meg külső elvárások miatt és mégis világsztár lesz, mert sok embernek tetszik amit csinál, akkor azzal nekem semmi bajom. Persze az nagyon ritka hogy egy underground szellemiségű banda világsztár lesz, de nem is ez a lényeg, hanem maga a zene és amit képvisel."

RPM: Viszonylag hosszú ideig tartott a nem rég megjelent, The Arcane Odyssey, albummal kapcsolatos munkálatok. Mi volt az oka az elhúzódott stúdiózásnak?

Nagy András (Sear Bliss): "Igazából minden a terv szerint folyt egészen a keverésig, de mivel gondok támadtak a keverőpulttal meg a stúdiónak is közbejöttek egyéb halaszthatatlan munkálataik, így muszáj volt elnapolnunk az egészet. Emiatt aztán egy hónapig állt a dolog. Amúgy már márciusban elkezdődtek a lemez munkálatai, és végül június végén tudtuk befejezni a komplett anyagot, persze kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ennyit még soha nem voltunk stúdióban, de szerintem megérte a sok fáradozást."

RPM: Miben különbözik a The Arcane Odyssey a Glory and Perdition lemeztől? Van valami kapcsolat a két korong között?

Nagy András (Sear Bliss): "Az új lemezt szerintem inkább jellemzi a korai anyagainkon is megfigyelhető epikusabb irány. Például ismét hosszabbak a dalok, több minden "történik" bennük és a tempó is visszafogottabb. A Glory albumnál a direktebb, "arcbamászóbb" témákra helyeztük a hangsúlyt, most pedig a különböző hangulatok kifejezése volt a cél."

RPM: Ha újból tizenéves lennél, a Sear Bliss frontembereként szeretnél-e interjút adni 2007-ben?

Nagy András (Sear Bliss): "Természetesen. A Sear Bliss-t immár 14 éve csinálom és életem egyik legfontosabb eleme ez a banda. Most is ugyanazzal a lelkesedéssel teszem a dolgom mint amikor megalakultunk. Ráadásul hiszem, hogy van még előttünk jövő."

RPM: 2006 őszén játszotattok először Erdélyben. Milyen volt az itteni jelenésetek?

Nagy András (Sear Bliss): "Nagyon élveztük az egészet, sőt azt kell mondjam az egyik legkedvesebb élményünk, bár az utazásunk az elég kalandosra sikerült. Repülővel mentünk Marosvásárhelyre, és mivel a nagy köd miatt nem tudott leszállni a gép, sajnos vissza kellett fordulni Budapestre, ahonnan aztán busz vitt minket Marosvásárhelyre. Így lett a 40 perces útból 12 órás, haha. Ennek is megvolt mondjuk az előnye, mivel vettünk egy csomó sört és gyönyörködtünk a tájban. Maga a koncert aztán nem volt a legjobb szereplésünk mivel sok technikai hiba nehezítette a dolgunkat, de azért nagyon jól éreztük magunkat és mindenki nagyon kedves volt velünk, az ellátás pedig első osztályú!"

RPM: 2007 nyár elején ismét találkozhatott a romániai közönség a nevetekkel, egy bukaresti és iasi-i koncert kapcsán. Végülis lett-e valami abból a buliból, mivel olyan kavarások voltak a koncert körül, hogy azt már Erdély közepéből időhiány és egyéb okokból kifolyólag nem igazán lehetett követni? Ha megvolt tartva a koncert, milyen élményekkel távoztatok?

Nagy András (Sear Bliss): "Az a két koncert elmaradt. A bukaresti szervezőről kiderült, hogy szélhámos. Azt is mástól tudtuk meg, hogy elmarad a koncert. A iasi-i koncertet pedig önmagában nem tudtuk bevállalni, csak a bukarestivel együtt érte volna meg az utunk, így kénytelenek voltunk az iasi-i fesztivált lemondani. Állítólag az jól sikerült, és az a szervező teljesen korrekt volt."

RPM: A Monsters Of Transylvania-s fellépésetek után a Székelyföldi Rockmaraton egyik szervezőjétől talán ígéretet kaptatok arra, hogy a 2007-es Maratonon felléphettek. Ez végülis miért nem valósult meg?

Nagy András (Sear Bliss): "Nem tudom. Tényleg szó volt róla, hogy meghívnak, de végül nem keresett meg minket senki, nekem pedig nem volt kontaktom. Remélem azért egyszer összejön. Nagyon jó volt nálatok játszani."

RPM: Számíthatunk-e arra, hogy mostanában ismét Erdély földjén muzsikáljatok?

Nagy András (Sear Bliss): "Őszintén remélem, hogy mihamarabb ismét nálatok lehetünk. Nekem különösen fontos, hiszen a nagyapám Gyimesbükkről származik, és mindig szerettem volna eljutni oda. Ha a zenekarral nem is, magánemberként biztosan ellátogatok majd oda."

RPM: Mit jelenet számotkra a zene?

Nagy András (Sear Bliss): "Nekem az életem a zene, ez éltet és az időm nagy részét is ez teszi ki. Talán a legfontosabb dolog az életemben."

Kérdezett: sebesi & sch

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!