RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTBESZÁMOLÓK


EURÓPAI IDŐ 2001/9 Zenebona

Ötéves múlt a FORGOTTEN

"Péntek volt és 13...", amikor a székelykeresztúri Forgotten az 5/2/1-es évfordulóját egy koncerttel ünnepelte meg. Semmi misztika nincs ezen számok mögött, csupán annyi, hogy 5 éve indult a csapat, 2 éve ebben a felállásban játszanak - Orbán Ferenc gitár és ének, Fazakas Botond gitár, Györgyi Zsolt bőgő, Zsidó Ferenc dobok - és egy éve, hogy megjelent a Félúton c. kazijuk.

Az estét a szászrégeni Poles Apart nyitotta két hosszú szerzeménnyel, majd Republic, Beatrice, Hobo, Edda, Sing-Sing stb. feldolgozásokkal mozgatta meg a "kisérdeműt". Műsoruk középrészében játszott szintén lassú dalukból és a két "nyitányból" még nehéz következtetni, hogy milyen irányba is tartanak. Zenei mondanivalójukat túlságosan hosszú szerzeményekben közlik, ami nem volna baj, csak hát a végére unalmassá válnak. Ha tömörebbre fognák a zenét és néhány pörgősebb nótát is írnának, akkor jobban kijönnének az egyéni jegyek, de így csupán egyek a sok, feldolgozást játszó banda közül.

Ismerve a hazai (romániai), hazai (erdélyi-székelyföldi) viszonyokat szerintem a Forgotten kinőtte már a gyerekcipőt. Aki figyelemmel követte őket (hányan vagyunk, akik a mieinket figyeljük??), megállapíthatja, hogy a csapat évről-évre fejlődik. A székelyudvarhelyi Orpheusz mellet ők azok, akik vállalják önmagukat. Ezen az estén kizárólag saját szerzeményeket játszottak és láss csodát, a maroknyi közönség vette a lapot és velük énekelte a Félúton dalait. Majd előadtak egy olyan 4-5 dalos blokkot, amelyben a régi énekesük Vári "Szexi" Csaba állt a mikrofon mögé. Ebből a közjátékból derült ki igazán, hogy a fejlődés érdekében szükség volt a két évvel ezelőtti változtatásokra. Az ezután következő kb. öt új szerzemény + a megzenésített "Egy szenvedés margójára" c. Pilinszky vers jól mutatja, hogy a zenekar a progresszív rockzene amolyan lazább, közérthetőbb vizein evez tovább. Még sok 5 évet Forgotten!

Schervenka Endre

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!