RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTBESZÁMOLÓK


King Diamond
- Bukarest, 2006 május 17., Agronomia terem -

Kim Bendix Petersen - a családján, néhány ismerősén és persze a maximálisan fanatikus rajongókon kívül vajon kinek ismerős ez a név? Valószínüleg senkinek. De ha úgy mondom: King Diamond, már más tál tészta, nemdebár? Így már a világ bármely táján élő fémszívű ugyanarra az élő legendára gondol, amely az utóbbi negyedévszázadban letette névjegyét arra a bizonyos metal-asztalra. És végre-valahára eljutott számunkra is elérhető közelségbe, történetesen Bukarestbe.

A buliról jó fél éve tudtunk, a jegyeket elővételben megvásároltuk, a szerdai nap és néhány szerencsétlen intermezzo viszont szinte felborította a szépen megtervezett utazást. Nem vagyok mai fecske koncert - vagy fesztivállátogatásban, de ennyi idegsejtet rég nem áldoztam a metal oltárán. Persze minden idegeskedést megért - így utólag. Egy keresztúri, egy gyergyói és két udvarhelyi rajongó mentünk Bukarestbe, taxival (ha-ha, az ilyen is ritka...!).

A két előzenekarról elég kevés volt az infónk előzőleg, igaz, nem is nagyon törtük magunkat az informálódásért. A kocsiban szereztünk egy első ismeretséget a két banda munkásságáról, ami aztán élőben többé-kevésbé be is igazolódott.

Szokásos balkáni késéssel (hét helyett nyolc óra) kezdődött a buli, általános volt a szervezetlenség, a gyúródás, de hát nem Londonban vagy Zürichben voltunk ("Ca care-i problema..?! - Vagy mi a probléma..?!").

Thunder-kezdetű névvel megáldott metalbandával lassan Dunát (Dambovitát) lehet rekeszteni, de a Thunderboltot még nem ismertem. Amire beértünk, rövid programjuk jórésze lejárt. Mit mondjak? Tucat-heavy metal, nem hiszem, hogy sokkal jobb mint például a Tűzmadár vagy a Trooper. Aztán sörpultlátogatás - meglepően olcsó a sör (20 ezer pénz négy deciliter), a pólók elérhető áron (600 ezer lej), CD nincs.

A Griffin is kb. a másik előzenekarral egy kaliberű, küzdenek "böcsülettel", Maiden- Priest-alapú metaljuk okés, az utolsóként előadott motoros-alapműre kapom csak fel a fejem mégis: Hell Bent for Leather (Judas Priest cover). Hát igen, valószínüleg azért kerültek King elé, mert Andy La Roque Los Angered stúdiójában vették fel albumukat.

Aztán 22.15-kor színpadra vonult a király. És nevéhez méltónak bizonyult. Kevés jobban működő gépezetet láttam az utóbbi időben, mint a Matt Thompson (dob), Hal Patino (basszus), Mike Wead (gitár), Andy La Roque (gitár) muzsikusokból álló csapatot. Persze, ők mindannyian, mint jó alattvalók a királyuk szolgálatában állnak, de tudjuk, hogy egyetlen marsall sem saját maga nyeri meg a háborút - ők négyen meg legalább ezredesi rangot érdemelnének! A kb. ezer rajongó is kitett magáért, de a másfél óra alatt elsőrangú showt is kapott. De hát mit is várhattunk volna a sokkoló horror-rock királyától, a borzongató koncept-lemezek legavatottabb mesterétől?! Ötcsillagos bulit, felhőszaggató sikolyokat, hörgésig mélyülő hangokat, tökéletesen egymást kiegészítő ikergitár-játékot, színházba illő fényeket.

Jegyzeteket nem készítettem, utólag memóriából (tehát nem feltétlenül az eredeti sorrendben és a teljesség igénye nélkül) írom, hogy szinte minden emlékezetes King-dal felcsendült, végigvéve a legendás Diamond-sztorikat: Abigail I.-II. (Funeral, A Mansion In Darkness, The Family Ghost, Black Horseman, Spare This Life, Mansion In Sorrow, Spirits, Sorry Dear); Them - Conspiracy (Welcome Home, The Invisible Guests, Sleepless Nights); The Eye (Eye Of The Witch, Burn) és a legújabb, Budapesten játszódó, The Puppet Master (The Puppet Master, Blood To Walk, So Sad), persze Lokay Líviával, King jelenlegi élettársával együtt előadva.

Aztán a ráadásban az elsőlemezes Halloween és minden idők egyik leghatalmasabb alapmetal-nótája, az Evil következett, a legendás Mercyful Fate-től! Hab a tortán (közben még volt a Come to the Sabbath is az alapbandától)!

A hangzás nem volt a legjobb (enyhén fogalmazva), de a látvány mindent pótolt: King persze kifestve, cilinderben, feketében, csuhás alakok koporsót cipelnek be, a Don't Break the Oath-ból ismert sátánkoponya sejtelmesen világítva, Grandma tolószékben, parókával, Abigail, King legendás kereszt alakú mikrofonállványa - nem hittem volna, hogy valaha élőben is láthatom. Egyszóval nagy élmény volt, hatalmas, unokáknak való mesélnivaló! Még sok ilyen bulit és júniusban boldog ötvenedik szülinapot, King Diamond!

Varga Attila

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!