RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTBESZÁMOLÓK


FélSziget Fesztivál - Marosvásárhely, Weekend, július 26-30

Ez is megvolt, mármint a 2006-os FélSziget. Ami legfőképpen jellemző a fesztre az az emberek jövés-menése a színpadok között, a programok sokszínűsége és az, hogy még mindig esnek egy időre olyan koncertek a két színpadon (Weekend, Maros) amelyeket az ember fia szívesen megnézne, - ez az átka annak, hogyha valaki több zenei stílust kedvel - de mivel nincs klónozva így választhat: vagy végignéz egy koncertet valamelyik helyszínen, vagy pedig ingázik a két színpad között és bele-bele leskelődik az eseményekbe. A több fajta zenei stílust kedvelő nem feltétlenül mindig a szervezőket kell szidja azért, hogy olyan bulik esnek egybe amelyeket szívesen megnézne, hanem sokszor sajnos a zenekarok is rájátszanak arra, hogy borul a program és akkor a FélSzigetelő morfondírozhat azon, hogy hol is állapodjon meg.

Adminisztrációs ügyek intézése miatt az első Maros színpados fellépő, Pofon 74, koncertjének csak a végére értem oda. Pofonékról annyit tudni kell, hogy a két frontember nemmás mint Béfé és TSz, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat oszlopos tagjai és ezzel a zenekarral azt akarják elérni, hogy ők legyenek a legrosszabb romániai magyar zenekar, egyébként az alnevük mutatja is ezt: romániai magyar fapados csődzenekar. Nos, ismerve a mai pop piacot nehéz dolguk van a fiúknak:). (SchEndre)

A hazai hardcore/thrash brigád egyetlen zavaró jelzője, a túlzottan sok Sepultura elem a zenéjükben, úgy általában semmi baj a Guerillas-szal, egy összeforrott zenekarról van szó, de nem a saját zenéjükkel nyomulnak.

PokolgépAz idei FélSziget fesztivál első Weekend színpados fellépő zenekara a csíkszeredai Fading Circles volt. Power/prog. metal muzsikájuk egyre több állcsontot szakít le, és az ének is egyre szebb, erőteljesebb. Oket követte volna a színpadon Rudán "Torock" Joe és bandája, ha idejében megtisztelték volna jelenlétükkel az erdélyi közönséget. A felelőtlenségük és a műsorváltoztatási jog miatt a romániai rock/metal zene támpillér csapata, az Altar, játszott helyettük. Talán az idei fesztivál legjobb buliját hozta össze Andy Ghost. Ő aztán tudja, hogy mi az az attitűd. Az őket követő Gép buli rövid volt és száraz, zárónótájuk a magyarsláger, Himnusz, volt. (Sebesi Attila)

A Maros színpadon a Cargo nyomott le egy jó bulit. Látszott rajtuk, hogy a rádió barátabb dalaik mellett, milyen jólesően játszák a zúzósabb szerzeményeiket. Az énekesük is kitett magáért, kevés a román vizeken az ilyen jó torock és az sem mellékes, hogy magyarul is köszöntötte a nézőket. Az első nap utolsó Weekend színpados fellépője, a moldáviai Zdob si Zdub, nem győzött meg annyira, mint ahogy az elmondások alapján szímítani lehetett a fergeteges bulijukra. Lehet, hogy az én készülékemben van a hiba... (SchEndre)

A Hollywood Rose nagy csalódást okozott az elrontott Welcome to the Jungle-lel és Paradise City-vel. Az énekes hozzállása és lelkesedése példaképként lebeghetne a zenekar többi tagja, vagy bármely tribute zenekar előtt. (Sebesi Attila)

Július 27, csütörtök, 17:30 (Weekend színpad): fütyirohasztó meleg, Sziámi másodjára a Félszigeten. Müller Péter öregségét két igen szép énekeslánnyal próbálta ellensúlyozni. Nem jó nem lenni, de nem jobb lenni sem. (Sebesi Attila)

Maros parti, világot jelentő deszkák: Nebo: volt megasztárosok zenekara funkys muzsikával. Kánikulai késő délután lazítani rájuk okés a dolog. (SchEndre)

Moby DickA következő Spleen koncertet biztos, hogy kihagyom. A repertoárjuk változatlan, de ennek ellenére hibátlan: Queen és Depeche Mode. (Sebesi Attila)

Weekend aréna: a soproni Moby Dick hamarosan kérhetné a román állampolgárságot, annyit voltak az utóbbi időkben tájainkon. Egy intenzív best of fehér bálna program után át lehet sétálni a Maros színpadhoz, hogy a 'Dick okozta szürkeállomány ledörzsölést a Bikinivel frissítsük fel. D. Nagy találóan megjegyezte, hogy: "Ahogy fogyunk, úgy csökken a színpad".

TankcsapdaVissza a Weekendhez, még hátra van a Tankcsapda és a Kumm. Tankcsapdán nagyon-nagy a tömeg és mindenki bulizik, a szatmárnémetiek pedig ígéretet kapnak az elmaradt 'csapda koncert pótlására. Kumm: emlékeimben egy sokkal alternatívabb/progresszívebb/avantgardosabb banda élt. Most mintha a Zdob si Zdub nyomában járnának.

The RasmusJúlius 28, péntek: a Maros parton kezdem a délutánt, színpadon a Grant, a 80-as, 90-es évek ismert és népszerű pop-, rock slágereit játszák, no meg pár klasszikust, mint pl. Sweet Home Alabama, frontasszonnyal az élen, még egy saját szerzemény is belefér a repertoárjukba. Ilyen kánikulában ráhangolódni a dolgokra megteszi. Ha pörgés kell akkor a Weekend színpadon ott a kolozsvári Los Pogos punk brigád, akik az 1000 fokra még tesznek szenet a tűzre, fel is rúgják rendesen a tarajosok a port a színpad előtti salak pályán. Alvin és a Mókusok 3/4-ed órát késnek. Valahogy nem vagyok rájuk hangolódva, át a Maros partra, hadd lássuk mit produkál a Neoton Família, semmi extra a tavalyihoz képest, hacsak nem azt nézzük, hogy a tavaly a nagyszínpadon léptek fel Csepregi Éváék, az idén már csak a kisebbik jutott nekik, de ott is "teltház" van, dobszólónál kiszállok. Készülődés a The Rasmusra. Nagy a "móka" a küzdőtéren, a Tankcsapdán talán többen voltak. A finn srácok hozzák a formájukat a pop/rock/dark/love zenéjükkel. Az In The Shadows megasláger alatt egyszerre mozdul/lélegzik a nézőtér. Egy előzetes programot böngészve úgy néz ki, hogy Maroséknál LGT Tribute lesz. Oda érve kiderül, hogy a normális program szerint van még a Shukar Collective akik a medvetáncoltatós roma zenét fűszerezik hard dub, drum and bass elemekkel. Éjjel 1-kor ez már sok(k)...

Július 29, szombat: végre eljutunk a Humor fesztre is, a feszt után szombat délutáni gecizés következik pár ismert személyiséggel, Heti Hetes íze van, de itt nyolcan vannak. A Heti Hetes sem a kedvencem, ígyhát irány a mozi, néhány animáció és egy rövid film után a "belügyminisztert" is el kell hallgattatni. A Yesterdays már nyomja is progresszív muzsikáját a Maros színpadon, de az Icory is ropja a vásárhelyi hard core-ját a Weekenden. Nem marad más hátra mint felezni, vagyis vágta a nagyszínpadhoz lássunk/halljunk egy kis "énközepet" is. Mivel felezősnek indult a nap, ugyanolyan a folytatás is. Midnight Express a Marosnál, megvárom (az) A hosszú útat, aztán vágta a Weekendhez: Mercedes Band Led Zep feldolgozással lep meg, aztán jöhet a Sör blues. Maradok: jön a legendás Phoenix. (SchEndre)

Fogalmam sincs, hogy a Phoenix reneszánsz vagy barokk elemekkel díszíti zenéjét (mindkettő, sőt a folklórból is sokat merítnek - főszerk. megjegy.), de az biztos, hogy egyedi az amit csinálnak, és lenyűgöző az a látvány, amint az 50 éves rock-nagyapák keményen riffelgetnek. Megérdemeltek minden tapsot. (Sebesi Attila)

>>>>>

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!