RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTBESZÁMOLÓK


V. Maximum Rock Fesztivál
-2006 október 6-7, Kolozsvár, repülőtér-
-Zene a drogok ellen-

CatameniaAz ötödik kiadását ülte meg rocktóber első hétvégéjén a Maximum Rock fesztivál, amely egyben a legnagyobb kolozsvári rendezvénye is volt a ProMusic Prod.-nak. Elég őrült aki októberben elmegy egy szabadtéri fesztiválra, de hát a "normális" világ amúgy is azt gondolja, hogy nincs ki mind a négy kereke a rockzene kedvelő társadalomnak.

Így, lesz ami lesz alapon esőben indulva itthonról, nekivágtam a kincses városnak, útközben még csatlakoztak barátok, így Vásárhelyről már nem volt olyan unalmas az út. Egy kis rohangálás Kolozsváron, találka a többi baráttal és ismerőssel és máris kint voltunk a repülőtéren, ahol, mintha falunapokba csöppentünk volna, folyt a sütés (miccs, hal, kolbász, csirke), a sör és egyéb... nagy volt a dínom-dánom. Az üröm akkor jött amikor kiderült, hogy csúszik a koncertek kezdési időpontja, az a fránya villanyáram mindig jó ok arra, hogy a szervezési hibákat fedezze. Így "csekélyke" két órás késéssel végre csak elindult a hepaj a Defect nevű csapattal, akik talán az erdélyi Zdob si Zdub akarnak lenni, mivel zenéjükben hasonló motívumok bukkantak fel igaz sokkal keményebb formában. Papírforma szerint utánuk következett a kolozsvári Seven, akiket akár a román HIM-nek is lehet nevezni. Utánuk a bulgár Korozy kellett volna jöjjön, de friss EU-s testvéreink valamiért távol maradtak, nem mintha nagy hiányukat éreztem volna, de azért a szervezőktől annyit talán csak el lehet várni, hogy tájékoztassák a nagyérdeműt a tényekről. Az Avatar az old school-os death metaljával nem igazán ragadott meg, úgyhogy jöhetett a Crematory. A németek éltek az átszerelési szünetre szánt idővel és lőtték is be rendesen a cuccot, de a koncertjük első 3-4 nótája alatt elég gitárszegény hangzást kellett elviselni. Időközben az időjárás gondoskodott a gótikus hangulatról, mivel olyan köd ereszkedett, hogy negyed-, félórán keresztül a leve a nyakunkba csorgott. Aztán kb. a negyedik "tracktől" minden a helyére került. A nálamnál nagyobb Crematory szakértők hiányoltak ugyan 1-2 Crema slágert, de azért alapvetően ők is elégedettek voltak a német gót királyok műsorával. Mosolyt varázsoló volt az a tény, hogy a színpaddal szemben, tisztes távolságban a repülők jöttek mentek. Vajon mit gondolhattak azok az utasok akik ezen a hétvégén landoltak Kolozsváron? Viszont az egyáltalán nem volt mosoly fakasztó, hogy kb. 600-700 személynek 4 WC állt a rendelkezésére és hát belelehet gondolni, hogy némi ser ital elfogyasztása után milyen folyamatok indulnak meg az emberben... Lehetett különböző fintorral - amit mosolynak nem igazán lehet nevezni - , repedező húgyhólyaggal gyakorolni a vörös éra bevállt sportját: a sorbanállást. Az anyatermészetet nem lehetett meglocsolni, mivel a közönség biztonságát óvták a csendőrök, hogy nehogy valamelyik gép leszállópályának nézze a színpadot, így azt a beton teret, ahol a fesztivál (és egyéb is) folyt, nem lehetett elhagyni... Szerencsére másnapra megnyitották azt a négy bádog árnyékszéket is amelyet feltételezhetően a repülőtér nem irodai alkalmazottai szoktak használni.

CatameniaA szombati (II. nap) nem volt laca-facázás a kezdés körül, ugyanis amikor 6:08-kor (PM) mindjárt a bejárat előtt leszálltunk a helyijáratról, a kolozsvári Voices Of Silence már húzta is a talpalávalót. Nekem jól esett a VOS sympho metalja, nem beszélve arról, hogy elnyomták még a Queensryche The Mission-jét és az Iced Earth: Melancholy-ját. Királyság!!! A Trooper a Maiden ízektől jócskán megvált, Boti barátom szerint mintha ők lennének a modern Iris. Az izraeli Winterhorde és a finn Catamenia death-black metalja az én progresszív metal füleimnek egy kicsit sok(k) volt, úgyhogy nem igazán kísértem figyelemmel a produkciókat, viszont mindkét csapatnál vannak fülre érdemes zenei megoldások.

WASPA Catamenia utáni átszerelés - következett a WASP - nagyon próbára tette a közönség tűrőképességét, mivel "csak" egy órán keresztül ment a dobok belövése és félóra maradt az egyéb hangszerekre. De szerencsére úgy a látvány, mint a hangzás kárpótólt az elfecsérelt másfélóráért. Olyan pörgéssel kezdett Blackie és csapata, hogy az ember el sem hinné, hogy szeptember 4-én rúgta el a WASP főnöke az ötvenedik életévét. A látvány pazar, a megszólalás pazar és az "öregnek" olyan erőteljes a hangja mindvégig a 8-9 fokban, hogy nem jön hogy elhigyjem, hogy mindez élőben van. Addig-addig fohászkodtam a koncert előtti napokban magamban és a koncert napján már hangosan (barátaim már biztos unták:)), hogy bárcsak sok The Crimson Idol albumos nóta csendülne fel, hogy kívánságom valahol nyitott fülekre talált és a koncert kb. 40%-át legkedvencebb WASP albumom dalai tették ki. Hiába na, Blackienek is nagy kedvence ez a metal opera, ami igazából a jó öreg "Feketécske" szóló albuma, csak épp '92-ben amikor a metal zene csillaga kezdett hanyatlani, szerintem a kiadó marketingesei nem igazán voltak oda az örömtől, hogy saját neve alatt hozza ki az albumot, így maradt a koncept anyag a biztonságot nyújtó WASP név alatt.

WASPSzemély szerint azt sem bántam volna, hogyha (az) A bíborpiros bálvány teljes egészében lemegy, a háttérben pedig olyan képek lettek volna kivetítve amelyek érzékeltetik az album sztoriját, mint mondjuk ahogy megvan oldva a Dream Theater: Scenes From New York DVD-je... Na, de vissza a földre... Jó, hogy itt volt a WASP Erdélyben, remélem, hogy következőkor mikor erre jár, lesz aki felvilágosítsa Blackie-t, és majd: "Hello Transylvania"-val köszönti a népet!!! Nekem úgy jobban esne!!!

Köszönet Gáll Zolinak (Transylvania Music) a képekért. Olyanok amilyenek, de a közönség soraiból ennél jobbat nem lehetett produkálni. Tudtommal fotózásra akkreditációt erdélyi magyar médiától senki sem kapott...

Köszönet Évának, Melindának, Botinak, Olimpnak, Rókának, Lacinak, Gyulának a társaságukért. Akiket kifelejtettem azoknak is köszönet.

SchEndre

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!