RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTBESZÁMOLÓK


REMEMBER FREDDIE MERCURY
Marosvásárhely, 2006 november 18, Mihai Eminescu Művelődési Ház

A koncerre járó nép megszokta már, hogy egyetlen koncert sem kezdődik meg az előre beharangozott időben. A Freddie Mercury emlékkoncert már 19 órakor támadóállásban állt. A Transylvania Music, a Creative Solutions és a résztvevő zenekarok ezt a rendezvényt állították kopjafa helyett a 15 éve elhunyt Freddie Mercury emlékére. Figyelem nem a tavaszi Tribute To The Queen koncert volt megismételve, annak ellenére, hogy ugyanazok voltak a zenekarok, és ugyanolyan színezetű volt a plakát.

Sajnos az "Isten hozott"-at és a Cover első két dalát lekéstem. A Cover-t úgy emlegetik, mint Marosvásárhely Metallica-tribute zenekarát, hát a hangzásuk is ezt igazolta, hiába játszottak Queen dalokat profik módjára, ott volt a Cover alaphangzás (amit nem negatívumként említek, mert éppen az volt a "feladat", hogy minden zenekar a maga stílusában tisztelegjen). A tavaszi szereplésüknél mindenképp jobbat alakítottak, fellazultabbak és hangulatosabbak voltak. Az ének is sokkal jobb volt. A Metallica: Stone Cold Crazy-vel búcsúztak a közönségtől.

Rövid színpadi átrendezés után a Spleen, marosvásárhelyi zenekar, kezdte meg támadását. Ekkor a közönség még mindig a lövészárkokból fülelt. Csalódást okozott az énekes Alex lecserélése, aki helyébe Dán Péter (ex-Defender, Autostop MS) lépett. Nem tetszett, mert mindigvégig az volt az érzésem, hogy Péter erőlteti a színpadi bulizását. Nem annyira természetes a megjelenése, mint amilyen az Alex-é volt és a hangja sem annyira karizmatikus, tiszteletet megkövetelő. De mindezt leszámítva, a Spleen is egy minőségi előadást tartott.

A rendezvény dicsérőlistájára írható: a fénytechnika, a hangosítás és a rövid videó, amelyen keresztül Jim Hutton (Freddie ún. élettársa) üdvözölte a marosvásárhelyi közönséget.

Az utolsó támadást a Királynő könnyű tűzérei, a Queen Unplugged Project, budapesti zászlóalj, mérte a közönségre. Az indítás: We Will Rock You, egy kicsit gyenge volt a technikai okokból kifolyólag. De szereplésük többi része tökéletesen detonálódott. A közönség is felszabadult a színházi ülő helyzetéből, és egyes részeket énekesi segítség nélkül énekelt. Az akusztikus gitárokon és kongákon furcsán szólaltak meg úgy a slágerek, mint a kevésbé ismert Queen darabok. Külön pontoznám a voklista teljesítményét, aki nem csak Freddie dallamokat tud mesteri szinten énekelni, hanem olyan profizmussal tud előadni Armstrong darabot, hogy az már ritka, mint a szemüveges cigány. Profi zenészek, profi műsor. Viszont a világszenzációs Bohemian Rapsody nem volt annyira energikus, mint előző szereplésükkor, de ezt leszámítva semmi negatívumot nem tudok felróni.

Sajnálnivaló csak annyi volt, hogy az ötszáz férőhelyes teremben voltak még üres helyek, annak ellenére, hogy minden korosztály képviseltette magát a rendezvényen. Én úgy érzem, aki ott volt, annak minden oka megvolt, hogy elégedetten menjen haza, vagy after-party-ra.

Sebesi Attila

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!