RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTBESZÁMOLÓK


Rocktóberfet 2012
- Marosvásárhely/MarosSzentgyörgy, Sörpatika okt. 19-21. -

Meglehetősen bátor vállalkozás október közepén 3 napos szabadtéri rockfesztivált szervezni, mert ugye az időjárás ilyenkor már eléggé hóbortos kedvében jár. Na, de azért valamilyen szinten csak a szervezők és persze a közönség mellett voltak az égiek, mert azt azért gondolom, hogy senki nem gondolta, hogy októberben a késő esti órákban is langyos idő várja az egyre fogyatkozó erdélyi magyar rocker sereget...

Minden tiszteletem a szervezőké, mivel olyan főbandákat hívtak meg, amelyek nem minden második falu/városnapon muzsikálnak az adófizetők pénzén.
DE és itt hadd fricskázzak egy kicsit: augusztus végén már keringtek hírek egy esetleges októberi fesztiválról, de tudtommal a rendezvény kezdetéig egy épkézláb sajtóközlemény sem jött ki és nem hiszem, hogy pl. ne tudnának a(z) RM Média (ex-Rockpolis Média) létezéséről mivel több mint 7 éve nyomom a rock/metal híreket. Értem én, hogy f@szbuk világban élünk, és arra koncentrálva próbáltak publicitást adni a Rocktóberfest 2012-nek, de ugyanakkor nem kellene a "hagyományos" on-line médiák segítségét sem mellőzni, hanem rendes megkereséssel letárgyalni dolgokat, ahogy teszik azt más koncertszervezők.
Mindenestere számomra bizonyosságot nyert az a tény, hogy a frászbukon visszaigazoló több mint 400 "ott lesz", bizonyos hányada nemcsak, hogy virtuálisan lesz ott valahol, hanem ő maga is csak virtuálisan létezik! Ha valakinek az Remorse-Iron Maidnem-Akela-Bloody Roots-Omen + Kalapács Józsi nem elég "táncra perdítő", akkor megette a fene az egészet és ne csodálkozzon a tisztelt erdélyi magyar kemény zenét szerető publikum, ha nem lesznek a Tündérkertben, magyar vonatkozású rock/metal fesztiválok és itt csak tisztán a zenei oldalra gondolok, nem mindenféle ideológiákkal összekötött össznépi dajdanozásra… Ilyen érdeklődés mellett klubéletre se számítson senki… Úgyhogy maradjatok szépen otthon és csak osszatok és szorozzatok, meg hatványozzatok a különböző oldalakon…, de aztán kuss, hogy "nincs semmi"!


Sajnos a pénteki napot, a civil élet "szépségei" miatt én (is) ki kellett hagyjam, de szombaton vegyes érzésekkel ugyan, de az Akelára már kíváncsi voltam és természetesen a Bloody Roots-ra is. Miért vegyes érzésekkel? Mindjárt, csak még egy kis kitérő…
Ezen a fesztiválon elég sok kisebb, főleg erdélyi banda lépett fel. Az elmúlt több mint 20 év alatt szinte minden kis erdélyi banda tevékenységét figyelemmel követtem, de idéntől úgy döntöttem, hogy már nem igazán fogom megnézni/meghallgatni őket, mivel én személy szerint már unom, hogy enedikszer halljam a Breaking the Law, a Master of Puppets, a különböző Tankcsapda dalok, stb. előadását… sz@rul.
Félreértés ne essék, nem a dalokkal van bajom, hanem azzal, hogy ezek a kis együttesek nem törekednek arra, hogy rendesen eljátszák ezeket a nótákat és nagyon arra sem, hogy saját szerzeményekkel próbáljanak sikereket elérni. Sajnos azt a pár erdélyi magyar bandát, amelyek a saját dalaik mellett törnek lándzsát, nem nagyon hívják koncertekre, mert még van annyi önbecsülésük, hogy ne 1-2 sörért és pizzáért menjenek muzsikálni, mert biza nem olcsó mulatság fenntartani egy zenekart, mert a közönség nyugati megszólalást vár (ami nem baj), ami csak úgy lehetséges, hogy a zenész mélyen a zsebébe nyúl és rendes felszerelést vásárol… Szóval így lehet, hogy lemaradtam olyan csapatok előadásáról, akik tényleg igyekeznek minőségi produkciót nyújtani… Sajnálom, de ez van…


A januári Jazzbeli Bloody Roots koncert számomra sokkal hangulatosabb volt, de a Rocktóberfest szombati napján is egy 100%-os tharsh kezelést kaptunk Smiciéktől. Vegyesen játszottak Moby Dick és saját dalokat, no meg az elmaradhatatlan Sepu feldolgozásra is lehetett headbangelni. Hamarosan itt a második Bloody Roots album is, úgyhogy remélhetőleg az elkövetkező időszakban még több saját dal csendül fel a Véres Gyökerek koncerteken, mert ezek is megérdemlik az olyan széleskörű ismeretséget mint a Fehér Bálna szerzemények.

Szóval a vegyes érzések és az Akela… Valamikor a Székelyföldi Rockmaraton fénykorában jött egyszer az Akela… és én mentem is haza, mivel az élet túl rövid ahhoz, hogy pl. az ember pocsék produkciókra pocsékolja az idejét.
Persze tudom, hogy az Akela zenéjének befogadása nem kíván atomfizikai végzettséget, sem agysebészi gyakorlatot…
Szóval, most egy önmagához is igényes együttes produkcióját láthattuk/hallhattuk, új dallal, jelmezben. Igaz, hogy a technika ördöge ott kísértett, de ezen kívűl rendesen szólt a banda, ami szerintem minden koncert lényege.

Vasárnap hamarabb kimentünk a helyszínre, de a fentebb említett eszmefuttatásom miatt igazából az Omen-re voltam kíváncsi, hisz az utóbbi évek egyik legjobb magyar metal albumát (Nomen est Omen/Szimfonik) adták ki. Korábban csak egy Gubás Tibis Omen koncerthez volt szerencsém, ami nem volt rossz, de nem is volt az igazi, viszont most Korival a mikrofonnál minden a helyére került.
A Kalapács érás dalok Koritól is nagyon ott vannak.
Hálás köszönet a szervezőknek, amiért összehozták ezt a speciális Kalapácsos vendégeskedést is. Az utóbbi évek történései után nem hittem volna, hogy a Maros partján, élőben hallhatom Kalapács Józsi és Nagyfi Laci előadásában pl. a Szólj, hogyha vagy! klasszikust. És még volt egy csokorra való nagyszerű Omen dal, úgyhogy széles terpesz, léggitár a célponton és headbang. Remélem, hogy nem kell sokat várni egy következő erdélyi Omen koncertre, hisz zeneileg sem avitt a történet, és nemcsak az új szövegek aktuálisak, hanem félelmetes, hogy a 20 évvel ezelőtti sorok is még mennyire súlyos mondanivalóval rendelkeznek manapság is.

szöveg: RM Média
foto: Iza, Rocktóberfest 2012

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!