RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTBESZÁMOLÓK


Fates Warning, Voices of Silence
- Bukarest, 2012.márc. 21., Juke Box -

Január elején mint derült égből villámcsapás csapott le a hír, hogy a Fates Warning európai turnéra indul. Ezt nem hittem volna, annak tudatában, hogy 2004 óta a csapat nem jelentkezett új albummal. Az első állomás amit megtudtam az Budapest volt, kezdett is dolgozni az agyam rendesen, hogy mivel ott hétfői napra esett a koncert, hogy lehetne a lehető legkevesebb munkahelyi kérezéssel megoldani az utat, de azért van az internet, hogy használjuk ki, így 1 órán belül tudtam, hogy a lakhelyemhez közelebb is lesz állomás, Bukarest. Nem a legideálisabb hely számomra ez sem, de viszonylag rövidebb idő alatt meg lehet járni autóval, mint Budapestet… Telefonok, e-mailek és pár héten belül össze is állt a csapat, úgymond ismerős arcokból :), akikkel majd meg fogjuk látogatni "szeretett" fővárosunkat…
Elérkezett hát a nagy nap és a banda összeszedése után irány "Bukhálé". Persze a román főváros forgalma nem cáfolta meg elő"vészmadárkodásomat", hogy több mint egy óra kell a város szélétől a klubbig, mit volt mit tenni, mint araszoltunk a benzingőzben a Juke Box nevű helyszín felé. Szerencsére az idejében indulás miatt simán beértünk kapunyitás előtt. Sajnálatos módon ezen a napon nem jutott ilyen szerencse a kolozsvári Voices of Silence-nek, akiknek az egyik - több zenekari motyójukat szállító - autójuk lerobbant Szebenben, így amire beértek, már nem volt lehetőségük a Fates Warning előtti fellépésre, de a főszervező, Nelu, intézkedésére annyit sikerült elérniük, hogy felléphettek Jim Matheos-ék után. Így a merch pult megdézsmálása után - muszáj volt, mert abszolút barátságos árak voltak - vártuk is a progresszív metal Istenei közül is az egyik legalapvetőbb csapat első romániai koncertjét.
Gyarlóságom a netről már előre leszedte a playlistet, így az egyre gyatrább memória egységet nem kellett annyira igénybe venni, csak élvezni a muzsikát. Az első 2-3 dal alatt jócskán voltak gondok az ének mikrofonnal, mivel ha Alder túl közel merészkedett a színpad széléhez akkor a miki gerjedni kezdett, de poénos integetése a keverős srác felé feledtetni tudta, ezt a technikai malőrt.

Viszont Joey Vera bőgője, vagyis inkább az alap cucca, végig vacakolt, sőt volt egy pillanat is amikor hosszabb időre le kellett álljon a zenekar, de senki sem tűnt enerváltnak emiatt, inkább igyekeztek megoldani a problémát. Úgy látszik a Németországban/Hollandiában(?) bérelt alapcucc nem bírta a kelet-európai kiképzést… A basszusgitár szólt tovább, de sajna nem sikerült a legélvezhetőbb hangzást kikeverni neki, de a lényeg átjött: a zenei alázat, elkötelezettség a prog. metal muzsika iránt és az örömzenélés, amivel nemcsak maguknak okoztak örömet, hanem annak a maréknyi embernek is akik jelen voltak. Lehettünk volna többen is! Mit írhatnék még? Azt a varázst, ami lejött a színpadról nem adják vissza ezek a karakterek. Azt átélni, megélni, élvezni kell, hagyni, hogy ez a fajta muzsika átjárja minden porcikádat, bekússzon a füleiden, szemeiden keresztül az agyadba és onnan szétáramoljon az egész testedben, így adva egy hatalmaz zenei orgazmust. Én köszönöm.
Mint ahogy fentebb említettem a Voices of Silence legénysége a Fates Warning után léphetett fel, sajnos arra már elég sokan haza mentek, nekünk is indulnunk kellett, mert 5-6 órás autókázás várt ránk és hazaérkezés után a munkahelyek… Bocs fiúk, majd legközelebb veletek (is) leszünk!

Beszámoló: esch
Fotók: Maximum Rock Magazin

RM Media facebook jegyzet

Szervezői köszönet!

Fotó galéria

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!