RM Shop

PARTNEREK


HammerWorld

Accord Management

Cartea de nisip

Hatework

Maximum Rock Magazin

Sun&Moon Records

Transylvania Music

VHR Pub

Zenecentrum

free counters

RM Media


KONCERTBESZÁMOLÓK


4. fiERD tábor
- Bözödi tó, 2012. augusztus 2-5. -

Számomra már a kedzetektől homály fedte ennek a tábornak a hátterét, sem telefonszám, sem e-mail cím, amin esetleg lehetne, lehetett volna érdeklődni, hogyha netán valaki fellépni szeretett volna… Sem egy főszervezői elérhetőség, aki bizonyos mértékig felelősséget vállal dolgokért! De végülis működni látszik a dolog, mert 2012-ben a negyedik kiadását érte meg a tábor...

Jelen sorok írója egy laza hétvégére számítva, amikor nem kell a kuliszák mögötti dolgokkal foglalkoznia, vágott neki az aszfalt, majd a poros útnak, hogy jól érezze magát. Pénteken kb. a Queen Unplugged Project beállására érkezvén, igazából a Nevergreen, Tűzmadár koncertre gyúrva, azt észlelve, hogy a QUP koncert hamar tovaszállt, mivel eltelt az idő ritkán látott ismerősök, barátok üdvözlésével és néhány mondat váltással, már a Nevergreen intro csendült fel, egy Kreaton (későn érkezetteknek: Matláry Miki projectje) szerzeméy képében. Sajnos a hangzás összképe nem volt tökéletes és ez a koncert végéig úgy is maradt. És ez nem a zenekar hibája volt, mert Bob-ék utólagos elmondása alapján a színpadon is voltak technikai gondok, pl. kevés áram...
A lényeg, hogy végre végig tudtam nézni/hallgatni egyik kedvenc magyar metal bandámat, akiknek a zenéjében, szövegeiben ott vagyunk mi, Kelet-Európa/Balkán elátkozott lelkei. A Nevergreen koncert közben döbbentem rá, hogy mennyire gazdag Mikiék repertoárja és egy röpke koncert alatt nem lehetséges egy rakás hatalmas dal eljátszása...
A Tűzmadár koncert sajnos részemről kimaradt, mert Endre tervez és a zene biznisz végez, így akarva-akaratlanul részese lettem egy botrány ízű, színfalak mögötti gerinctelen magatartásnak. Gyerekek így nem szabad szervezni, viselkedni, mint ahogy tettéttek a Nevergreen-nel és nemcsak velük, hanem semmilyen zenekarral szemben nem szabad ilyen magatartást tanúsítani. Igaz, hogy az idei főszervező nem volt azonos a tavalyi Ossian-os botrányt kirobbantó emberrel, de elkerülhető lehetett volna a péntek esti (aug. 3.) eset, ha van FELELŐS! Nos, ezek után már nem sok kedv maradt a kikapcsolódásra, így jöhetett a pihenés.

Mivel az a 7vége részemről a koncertekre volt kihegyezve, így első bálozós izgalommal vártam a szombati (aug. 4.) Pokolgép és a Leander Rising fellépését. Hiába, hogy Tóth Ati már két éve a Gép tagja, még nem volt alkalmam egy teljes koncertet végig nézni/hallgatni ezzel a felállással. Sok ismerőstől, baráttól hallottam már különböző véleményeket, de végre itt volt az alkalom, hogy a saját szemeimmel, füleimmel győződjek meg a hogy és mint-ekről.
Egy kirobbanó formában levő, jó kedélyű együttes koncertjének lehettünk a szem- és fültanúi. Tény, hogy Attilának a Kalapács korszakos dalok jobban passzolnak a hangjához, viszont a Joe-s érás nóták is nagyon ott voltak. Amit igazából hiányolok a Pokolgép koncertekből, azok olyan dalok, amelyek ritkán csendülnek fel élőben, ilyen pl. vagy 4-5 dal a Metal az ész, a Gép, Vedd el ami jár, Csakazértis albumokról és miért ne, elő lehetne venni pár nótát a Metal Lady első albumáról is, mivel a zenei részét Kukóék írták anno. Annyira jó formában volt a Gép, hogy az utolsó nótában szó szerint szakadtak a húrok Gabi és Zalán gitárjain, amit Pinyőnek alig jött, hogy elhigyjen, de azért vigyorogva vette tudomásul, hogy ez egy ilyen buli volt.

Vegyes érzelmekkel vártam a Leander Rising első erdélyi fellépését. Kíváncsi voltam, hogy milyen fogadtatásban részesülnek Leanderék és a lemezen megdörrenő dalok élőben, hogy fognak majd szólni. Félelmeim az élő megszólalással kapcsolatosan sajna bejöttek. Hiába volt saját hangmérnökük Vörös Atiéknak, mivel az első 3-4 dalnál Attila gitárja nem azt a hangzást hozta, kapta amit megérdemelt volna. Aztán végül egy gitárcsere után (nem hiszem, hogy a gitárjával lett volna probléma) már jobban szólt, de engem kb. 80%-ban tudtak meggyőzni a koncertjükkel és nem azért mert Leander egyszer elfelejtett valamit be/kikapcsolni a szintijén, amit Attila oldott meg és Leander vagy kétszer is felröhögött éneklés közben ezen a bakin (az ÉLŐ zenélésben az ilyesmi benne van a pakliban és személy szerint én bírom is az ilyen lazaságot), hanem mert hiányzik még valami szikra, amitől élőben igazán nagy durranás lesz ez a produkció, de adjunk esélyt nekik, mert ott van bennük az a láng, amitől majd nagyot fognak alakítani.

Míg el nem felejtem a Pokolgép előtt még fellépett a székesfehérvári End of Paradise, akik '80-as évekbeli hard rock/metal muzsikája nem igazán tud engem meggyőzni, ha már újkori magyar hard rock/dallamos metal, akkor inkább Rubicon és Avatar. A marosvásárhelyi Virus közvetlenül a Pokolgép előtt melegítette be a népet. Jó párszor már láttam a srácokat, jó hangszeresek meg minden, de mostmár jó lenne kilépni a Tankcsapda, Metallica és más feldolgozások árnyékából és növelni a saját dalok arányát a repertoárban, mert egy idő után a közönség is rájuk fog unni.

A szervezőknek egy jó tanács a jövőre nézve: több profizmust és csak olyan dolgokat vállaljanak be, amit tudnak teljesíteni!

szöveg: RM Média
foto: fiERD

Vissza

Copyright © 2005-2013 RM Media. All rights reserved!